Vandaag is het ‘Geen Papier Dag’!

Vandaag is het ‘Geen Papier Dag’!

Vandaag is het World PaperFree Day. Enkele jaren geleden in het leven geroepen door het AIIM (Association for Information and Image Management) om de aandacht te vestigen op onnodig papiergebruik in organisaties. Een mondvol voor wat gewoon neerkomt op: een dagje geen papier gebruiken. Om zelf eens te ervaren hoe makkelijk het eigenlijk is – en hoeveel het je oplevert!

Bij Decos gebruiken we nooit papier. We doen dit al zo’n 4 jaar – nadat we jaren al extreem papierarm werkten – en ik zou echt niet meer anders willen. Veel mensen die ik spreek kijken daar van op, en geven daarvoor redenen als “vanaf papier leest zo fijn”, “ik ben het zo gewend” tot “ik wil graag zelf met een pen op papier aantekeningen maken”. Maar geloof me: dat zit allemaal tussen je oren. Alle verandering is moeilijk, maar het is echt een kwestie van gewoon doen. Want het werkt echt zoveel makkelijker, efficiënter, prettiger samen. Als je de juiste tools hebt!

Heb jij nog excuses waarom je wél papier gebruikt?

Vandaag is de perfecte dag om het uit te proberen. Probeer het eens in je eigen activiteiten, maar nóg beter: ga de uitdaging aan samen met je collega’s. Spreek elkaar er bijvoorbeeld op een leuke manier op aan als je iets print of met papier loopt. Zeker vandaag is het een mooie gelegenheid je er even goed bewust van te zijn en heb je een ‘excuus’ waarom jij papierloos bent. Hoewel je helemaal geen excuses nodig hebt, want de voordelen zijn legio. Het is goedkoper, sneller en duurzamer om geen papier te gebruiken.  Je zou een excuus moeten hebben waarom je wél nog steeds papier gebruikt. Want printen is zo zonde. Bij een gemiddelde organisatie print één medewerker per jaar meer dan 100 kilo papier weg. Er zijn slechts vier mensen nodig om een complete boom per jaar weg te printen. Daarom is het echt belangrijk dat ook jij daar zelf verandering in aanbrengt!

Welke tools kun je gebruiken?

De juiste tools zijn essentieel om compleet digitaal te gaan, dus hier wat tips:

  • Maak alles wat je binnenkrijgt direct digitaal. Gebruik bijvoorbeeld Scannable, daarmee kun je dat uitstekend doen.
  • Maak notities en leg alles vast in Evernote. Ik gebruik deze app zelf als digitaal notitieblok.
  • Voor vergaderingen maak ik gebruik van Minute, een geweldige app waarin je je documenten digitaal deelt met iedereen die aan tafel zit en alles wat je tijdens de vergadering typt direct zichtbaar is voor anderen.
  • Voor onze projectadministratie, en organisatiebrede infromatie maken we gebruik van onze eigen JOIN suite.

Gewoon doen vandaag

Ik wil iedereen oproepen om vandaag één dagje GEEN papier te gebruiken. Probeer je er telkens van bewust te zijn dat printen niet hoeft en ga op zoek naar (digitale) alternatieven. Want het werkt echt heel veel fijner!

Ik ben erg benieuwd waar je tegenaan loopt en wat je ervaringen zijn. Deel deze ervaringen via twitter met hashtag #WPFD (WorldPaperFreeDay) en #GPD (GeenPapierDag) en maak kans op een bedrijfsbezoek bij het 100% papierloze kantoor van Decos. Veel succes en vooral – veel plezier!

Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on FacebookEmail this to someoneShare on Google+
Rene Wanders

Rene Wanders

alles bekijken
Leave a comment

Wees beleefd. Dat stellen wij zeer op prijs.

By Daniele Zedda • 18 February

← PREV POST

By Daniele Zedda • 18 February

NEXT POST → 34
Share on