Vraag niet om toestemming, maar om vergiffenis

Vraag niet om toestemming, maar om vergiffenis

Deze week interview ik Martijn, over de functie van projectmanager. We spreken dit keer af in de ‘X-Wing’ ruimte, vernoemd naar het ruimteschip van de rebellen (Star Wars materiaal). Om de ruimte te bereiken, gaan we vandaag de hoogte in. Witte betonnen treden met glazen wanden, wat een mooi effect heeft op de moderne kantoorinrichting.

Martijn is op zoek naar een nieuwe collega, voor de functie projectmanager. Martijn geeft aan dat je als projectmanager het aanspreekpunt bent voor de klant. Dit geldt ook voor de klanten die niet in lopende projecten zitten,  want het is belangrijk om klanten in beweging te houden. Dit doet mij denken aan de hometrainer, die bij menig bureau te vinden is. Dus naast actieve medewerkers, vindt Decos het belangrijk om de klant in beweging te krijgen. Figuurlijk dan.

Over klantgericht zijn zegt Martijn: “Iedereen, ongeacht je rol binnen Decos, heeft de plicht om zijn ogen en oren open te houden.”

Mensen moeten zich zelfstandig kunnen bewegen

Hij omschrijft de cultuur van Decos als gezellig, jong, dynamisch en vriendelijk. Ik vraag Martijn naar de manier van omgaan, waarop hij antwoordt dat er korte lijnen zijn en veel rechtstreeks contact. “We verwachten ook dat mensen zich zelfstandig kunnen bewegen in de organisatie.” Hij omschrijft Decos ook als een platte organisatie met veel zelfsturing. Dit kenmerkt Decos, die draait op zelfsturende teams zonder managementlagen. “Vraag niet om toestemming, maar om vergiffenis” is een mentaliteit op de werkvloer. Op de vraag wat dit precies betekent, antwoordt Martijn dat je beter zelf actie kan ondernemen dan wachten op goedkeuring. Zelfs als dat betekent dat het helaas mis gaat en je het recht moet zetten.

Martijn laat weten op zoek te zijn naar een persoonlijkheid. “De persoon achter het CV  vind ik interessanter dan de stapel diploma’s die je mee brengt.” Je werkzaamheden zodanig inrichten dat je écht resultaat behaalt voor de klant.  Om dit te kunnen moet je ervaring hebben in het managen van projecten. Issues, risico’s, budgettering en planning zijn begrippen die aan bod komen in deze functie. “Van A tot Z, alles wat bij een project komt kijken.” Het zijn verschillende projecten tegelijk.

Trots op Decos

Wat het werk bij Decos zo leuk maakt? “Ik ben gewoon trots om voor dit bedrijf te mogen werken. In de markt heeft Decos een enorme uitstraling, het is gewoon gaaf! Als ik het terrein op rijd, dan krijg ik zin om aan de slag te gaan. Het pand stimuleert, motiveert en geeft energie! Samen met de klant de digitale snelweg bewandelen.”

Tot slot is de vraag… hoe omschrijf je deze functie in één zin? “De diversiteit, in staat zijn om verschillende ballen tegelijk in de lucht te houden.” En over ballen gesproken, we zoeken iemand met organisatietalent, feeling met digitaal werken maar ook dol is op bitterballen!

Martijn werd geïnterviewd door Charlotte Massaar die de werving en selectie voor Decos verzorgt.

Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on FacebookEmail this to someoneShare on Google+

Charlotte Massaar

alles bekijken
Leave a comment

Wees beleefd. Dat stellen wij zeer op prijs.

By Daniele Zedda • 18 February

← PREV POST

By Daniele Zedda • 18 February

NEXT POST → 34
Share on