Slecht rijgedrag: the root of all evil

Slecht rijgedrag: the root of all evil

Iedereen stoort zich wel aan slecht rijgedrag op de weg. Met de rijstijl-app Flo die mensen coacht tijdens het autorijden gaan we hier echter een eind aan maken. Want rijden kan een stuk goedkoper, socialer, milieuvriendelijker, leuker en veiliger.

Het is ‘The root of all evil’. Allerlei vervelende ervaringen in het verkeer kun je uiteindelijk herleiden naar één oorzaak: slecht rijgedrag. Mensen trekken te hard op, scheuren over de weg en trappen keihard op de rem. En dat leidt tot problemen. Slecht rijden zorgt voor onveilige situaties in het verkeer. Er ontstaan meer ongelukken en het zorgt voor veel frustraties bij weggebruikers. Het is slecht voor het milieu, omdat er onnodig veel brandstof wordt verbruikt. En het is ook nog eens duur. De auto slijt harder (bijvoorbeeld de remblokken) en je moet vaker naar de pomp. Daarnaast zou de verzekeringspremie behoorlijk naar beneden kunnen, als we allemaal maar wat beter zouden rijden.

De menselijke factor

Er zijn allerlei oorzaken voor slecht rijgedrag. Mensen zijn afgeleid, omdat ze WhatsAppen tijdens het rijden. Ze kunnen gewoon niet erg vaardig zijn in het autorijden, asociaal zijn omdat ze haast hebben of gewoon gas willen geven. Het is in ieder geval wel zo dat slecht rijden altijd een menselijke oorzaak heeft. Met Flo pakken we die menselijke oorzaak aan. We hebben een app ontwikkeld die realtime feedback geeft op je rijgedrag. Dat gaat heel makkelijk: tijdens de rit vertelt de app je of je goed of matig rijgedrag vertoont. Bijvoorbeeld wanneer je te snel door een bocht gaat of te hard optrekt. Bovendien krijgen mensen op basis van ritten een Flo score die aangeeft hoe goed of slecht je het hebt gedaan. Mensen worden zo bewust van hun rijkwaliteiten en weten precies wanneer hun rijkunst eigenlijk niet door de beugel kan.

Overigens is dat allemaal nog niet zo eenvoudig als het lijkt. Om data zorgvuldig te interpreteren heb je kennis nodig van goed rijden. Met welke snelheid neem je de beste bocht? Wanneer rijdt iemand te hard en wanneer te zacht? Ga zo maar door. Daarvoor moet je duizenden ritten analyseren. We hebben Flo kunnen maken, omdat we bogen op de kennis die we vergaard hebben met een product dat al jaren bestaat: Decos Cartracker. Cartracker is een track-en trace-systeem in auto’s waarmee ritten worden vastgelegd. Bedrijven gebruiken Cartracker om hun wagenpark te beheren en te sturen op beter rijgedrag, maar je kunt uit die miljoenen ritten ook geweldige inzichten halen. De algoritmes die hiermee ontwikkeld zijn, vormen de oorsprong van Flo, een interne startup van Decos.

Zelfrijdende auto

We zijn nog lang niet klaar met de ontwikkeling van Flo. Flo is een app voor je smartphone, waarbij je dus veel meer databronnen ter beschikking hebt dan enkel het GPS-signaal dat we nu gebruiken. Je kan je smartphone bijvoorbeeld gebruiken als gyroscoop (hoeveelheid beweging) of als accelerometer (versnelling) en die gegevens relateren aan je rijgedrag. Hiermee kunnen we werken aan extra functies van Flo, zoals crash detection. Dat zou bijvoorbeeld een geweldige vervanging zijn voor de dure in auto’s ingebouwde systemen als eCall. Verder willen we smartphonegebruik tijdens het rijden gaan detecteren en de gebruikers daar inzicht in geven. We geloven niet in het verbieden en afsluiten van systemen, maar wel in het bewust maken van schadelijk gedrag.

Flo moet ook wel veranderen, want de ontwikkelingen in de autobranche staan niet stil. Het gedrag van de consumenten is met name sterk veranderd. Allereerst zie je dat de verwachtingen die mensen van hun auto hebben de afgelopen jaren sterk zijn gestegen. In feite willen mensen dat de auto net zo slim is als de smartphone en men begrijpt het niet wanneer dat niet zo is. Autofabrikanten worstelen daarmee. Daarnaast zie je sterk dat het concept van eigendom aan het veranderen is. Hadden mensen vroeger een eigen auto, doen ze nu veel meer aan ride sharing. Tegenwoordig is het heel normaal om geen auto te hebben, maar mensen vinden het nog steeds handig om af en toe een auto te gebruiken. Een auto delen (bijvoorbeeld met Snappcar), of superkort huren (bijvoorbeeld met Car2Go) is dan een oplossing.

Feedback aan robots

Auto’s worden op den duur zelfrijdend, maar ik denk dat de rol van Flo ook dan niet uitgespeeld is. Want we geven nu feedback op rijgedrag aan mensen, maar het is best mogelijk dat we in toekomst feedback aan rijdende robots geven. De zelfrijdende auto moet uiteraard ook goed rijgedrag vertonen en wij zijn een speler die wereldwijd verstand heeft van goed rijgedrag. Overigens denk ik wel dat de mens en zijn gedrag de komende tientallen jaren wel onze focus gaat blijven. Auto’s gaan gemiddeld zo’n negentien jaar mee dus een transitie naar een situatie waarin we alleen nog maar zelfrijdende auto’s hebben duurt enorm lang. Ik ben wel idealistisch, maar ook realistisch… dus ik vertrouw erop dat een app als Flo nodig zal blijven. Het zou natuurlijk wel kunnen dat mensen door Flo zo goed gaan rijden dat de app op den duur overbodig wordt. Maar dan is mijn missie eigenlijk helemaal geslaagd!

Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on FacebookEmail this to someoneShare on Google+

Andreas Willemse

alles bekijken
Leave a comment

Wees beleefd. Dat stellen wij zeer op prijs.

By Daniele Zedda • 18 February

← PREV POST

By Daniele Zedda • 18 February

NEXT POST → 34
Share on